U bent nu hier: Onderwerpen > gedoogplicht


 

 


De gedoogplicht voor lege telecombuizen dient na 1 januari 2018 te worden gehandhaafd

De aanleg van telecomnetwerken gebeurt op basis van een wettelijk doorgangsrecht. De gemeente mag daarvoor geen vergoeding vragen. Het doel van de rijksoverheid is om de aanleg van telecomnetwerken in Nederland te stimuleren. De gedoogplicht geldt ook voor telecombuizen die als voorraad zijn aangelegd. Op basis daarvan zijn eind jaren negentig en medio 2000 veel telecombuizen aangelegd. Dit heeft tot voordeel dat de grond daarvoor in die tracés niet meer open hoeft. Per 1 januari 2018 vervalt de gedoogplicht voor niet in gebruik zijnde telecombuizen aangelegd vóór 1 februari 2007.

Het stimuleringsbeleid van de Europese en nationale overheden voor de uitrol van nieuwe netwerken brengt mee dat de gedoogplicht voor niet-gevulde telecombuizen dient te worden gehandhaafd na 1 januari 2018.   
De Groep Graafrechten is een samenwerkingsverband van BT Nederland N.V., Ziggo B.V., COLT Telecom B.V., Eurofiber Nederland B.V., euNetworks B.V., Global Crossing B.V., i-21 Netherlands B.V. (Interoute), Level3 Communications B.V., Reggefiber tth B.V., Tele2 Nederland B.V., en Verizon Nederland B.V.